Bányásztréfák, a bányászattal kapcsolatos

vidám percek

 

 

Amióta világ a világ, az emberi természet a problémákon vagy természetfeletti erőket hívva segítségül igyekezett úrrá lenni – vagy vidámsággal lépett át a nehézségeken.

Különösen igaz ez a bányásztársadalom tagjaira. Közismert, hogy a bányászok életében a vallás igen fontos szerepet játszott a régi korokban is, és ma is.

De a nehéz sors, a sokszor embertelen körülmények között sem nélkülözték ezek az emberek a vidámságot, a kikapcsolódás perceit, óráit.

A mindennapos robotot, a nem ritkán életveszélyben végzett munkát nem is lehetne kibírni anélkül, hogy néhanapján ne oldódjon fel a feszültség.

Igaz ez a föld alatt töltött nehéz órákra ugyanúgy, mint a ritka és rövid szabad időre, miután az ember letette a csákányt, maga mögött hagyta a föld mélyét…

 

A bányászok meséi között a föld alatt és felett elkövetett átverések, tréfák évtizedeken át fennmaradtak. Számos, a bányászéletet bemutató műben találkozunk ezekkel. Több olyan könyv is megjelent az évtizedek folyamán, mely a bányászok humorát, a bányászat vidám perceit mutatja be. Komló városának támogatásával 1981-ben jelent meg Kiss József Tréfálkozó bányász című könyve, míg 1989-ben a Mecseki Szénbányák nyomdájában készült Ónozó Lajos "Derűs bányászok" című kis gyűjteménye. Mindkét szerző hosszú évtizedekig dolgozott a komlói bányáknál, az ott történt eseteket, az ottani bányászok vidám cselekedeteit mutatják be.

Ma már mindkét könyv nehezen hozzáférhető, ezért bemutatok itt belőlük néhány oldalt.

 

De találkozhatunk más szerzők olyan műveivel is, melyek a bányászélet más-más, de vidámabb oldalát mutatja be. Hámori István Péter "Karbid krónika" című könyve a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének lapjában, a "Bányamunkás"-ban megjelent írásokat gyűjti össze. Szerzője - aki szintén bányászként dolgozott - rendszeresen jelentette meg egy elképzelt brigád igencsak valódi történeteit. A könyv érdekessége, hogy az írásokban komoly hangsúlyt kap a rendszerváltozás időszaka, amikor, mint tudjuk, a bányaipar szinte majdnem teljesen megszűnt hazánkban. Az ehhez kapcsolódó gondok és gondolatok is megjelennek a könyvben - no persze mindez vidáman, nevetve...

A bányászati tevékenységet más szemszögből, jelesül a bányamérnökök életén át mutatják be Kiss Csaba "Vocem Preco!" és "...és mégegyszer Vocem Preco" című könyvei. A könyvek jelentős részben a bányamérnök-képzés, a keserűnek véletlenül sem mondható egyetemi életről szólnak - nem véletlenül kapták címüket, ugyanis ez a latin nyelvű felszólítás a még ma is nagy kedveltségnek örvendő szakestek jelszava. És az Alma Materben ezekre gyakran nyílt, nyílik alkalom.Újoncavatás tovább...

Nevezetes tréfacsinálók tovább...

Jagersicht tovább...

A bányaló tovább...

Az alvó bányász tovább...

A bányászkocsmák világa tovább...

'Újév' elvtárs tovább...

Repül a... tovább...

A 'tejes' demizson tovább...

Kiss József: A tréfálkozó bányászok tovább...

Részletek Nemcsik Pál: Bányászélet Borsodnádasdon című könyvéből tovább...

Az újoncok szoktatása

"A munka átvétele ünnepszámba ment..."

"Az átlyukasztást vagy az első csille szenet megünnepelték"

Forgácsok Ónozó Lajos: Derűs bányászok című könyvébőltovább...

Mente Ferenc: Ötpercesek tovább...

A túlzott szigor következménye

Két esemény egy kicsire nőt emberrel kapcsolatban

Az "ulmagyalu"

 


Kedves Olvasó!

Ha tudomásod van a fentiekhez hasonló történetekről, anekdotákról, kérlek küldd el a lenti email-címre - hogy közzétehessük, megőrizhessük az utókornak.

Jó szerencsét!


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: