Forgácsok

 

Ónozó Lajos: Derűs bányászok című könyvéből

 

 

Z. Pista bácsi, mint szállítási felvigyázó vált sokak "jótevőjévé" A bányából való kiszálláskor ő irányította a népszállítást. Ő számolhatta le, hogy hány ember szállhat be a kasba; vagyis az alsóba is 18 meg afelsőbe is. Nos, ő ezt így csinálta: leszámolt 17-et, ott elvágta a sort. A lemaradottak mindig bosszankodtak, hogy meg kell várniuk a következőt. Pista bácsi ilyenkor ránézett az elől állóra, aki mint 18. ugyis be kellett volna, hogy szálljon.

- Ja, te vagy itt öregem? te még gyorsan szállj be! - és mosolygott a bajusza alatt, mert az illető boldog volt, hogy kivételezett vele a felvigyázó...

*

-Itt kéne már hagyni ezt a ronda bányát-mondja az egyik vájár.

- Dehogyis hagyom itt! A bányában még azért is fizetnek, amiért máshol bezárnak: a betörésért és a rablásért! (A nem bányászok kedvéért. a betörés az új fogás kezdése, a rablás pedig a régi biztosítónyagok visszarablása)

*

"A bányász a munkahelyén a lányokról beszél, a kocsmában a munkájáról, otthon meg semmiről"

*

- Szerbusz pajtás, de régen nem találkoztunk!

- Te nem jársz a templomba, én nem járok a kocsmába, hát csodálod...

*

A versenyfelelős a felolvasóban plakátokat függesztett ki, amelyeken feltüntette melyik csapatnak mennyi a lemaradása. V. János, az egyik frontmester nem értett egyet a róluk szóló plakáttal, behozat az irodába és lármásan odadobta a versenyfelelős elé. A hangra kiszól a belső irodából a bányamester:

- Mi az a lárma ott kint?

- semmi különös, a V. behozta a lemaradást...


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: