A ’tejes’ demizson

 

Az Ajka környéki bányáknak is megvoltak a maguk jó firmái. Egyikük a sváb származású Jozef, akiről a Bányász című lap egyik 1980-as számában olvashatunk.

A bányában mindig is tilos volt italozni, szeszt levinni pedig főben járó bűnnek számított. A rendészek igen szigorúak voltak e tekintetben – hiszen ha valami baj történt a mélyben az alkohol miatt, ők voltak, akiket először felelősségre vontak. Hiába is próbálkoztak a bányászok, az ellenőrzésen nem tudták átcsempészni az italt.

Nem úgy a nevezetes Jozef

Ő egy kis demizsonnal jött reggel a siktára. Innen idézem a társai által elmesélt történetet:

„… Ellenőrzéskor öntött belőle egy pohárral az aknásznak. Tejet!

- Rendben, mehet! – volt a válasz. Reggeli előtt odajött hozzánk, hogy na, most pedig mérem a pálinkát. És a legnagyobb csodálkozásunkra a „tejes” demizsonból pálinka folyt.

- Hát ezt meg hogy csináltad? – kérdeztük hüledezve.

- Nagyon egyszerű – mondta hamiskás mosollyal.

- A pálinkát egy luftballonba töltöttem, s annak végét bekötöttem, és belecsúsztattam az üvegbe. Erre jött aztán a tej, amiből az aknásznak töltöttem. Az előbb azután leöntöttem a tejet, kimostam a demizsont, a pálinkás luftballont meg kiszúrtam egy dróttal…

Messzire hallik a nevetés…”

 


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: