A ’tejes’ demizson
Az Ajka környéki
bányáknak is megvoltak a maguk jó firmái. Egyikük a sváb származású Jozef, akiről a Bányász című lap egyik 1980-as számában
olvashatunk.
A bányában mindig is tilos
volt italozni, szeszt levinni pedig főben járó bűnnek számított.
A rendészek igen szigorúak voltak e tekintetben –
hiszen ha valami baj történt a mélyben az alkohol miatt, ők voltak, akiket
először felelősségre vontak. Hiába is próbálkoztak a bányászok, az ellenőrzésen
nem tudták átcsempészni az italt.
Nem úgy a nevezetes Jozef…
Ő egy kis demizsonnal
jött reggel a siktára. Innen idézem a társai által
elmesélt történetet:
„… Ellenőrzéskor öntött
belőle egy pohárral az aknásznak. Tejet!
- Rendben, mehet! – volt
a válasz. Reggeli előtt odajött hozzánk, hogy na, most pedig mérem a pálinkát.
És a legnagyobb csodálkozásunkra a „tejes” demizsonból pálinka folyt.
- Hát ezt meg hogy csináltad? – kérdeztük hüledezve.
- Nagyon egyszerű –
mondta hamiskás mosollyal.
- A pálinkát egy
luftballonba töltöttem, s annak végét bekötöttem, és belecsúsztattam az üvegbe.
Erre jött aztán a tej, amiből az aknásznak töltöttem. Az előbb azután
leöntöttem a tejet, kimostam a demizsont, a pálinkás luftballont meg kiszúrtam
egy dróttal…
Messzire hallik a
nevetés…”
Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: