bányapénzek, ellátási, étkezési zsetonok és bárcák
Más
pénzhelyettesítő eszközök: zsetonok és bárcák Az
utolsó időkig viszonylag zárt bányász- és kohász-, fémmunkásvállalatok, a
hozzájuk tartozó települések gazdái (legyenek azok magánszemélyek vagy
közösségek, pl. szövetkezetek) elődeik példáját követve számos, változatos
kivitelezésű és értékű pénzhelyettesítő eszközt bocsátottak ki. Ezek időben
hozzánk sokkal közelebb állnak, mint a klasszikus bányapénzek, ezért róluk
részletesebben szólok. Szinte
minden bányavállalkozásnak, egyesülésnek megvolt a maga pénzt pótló zsetonja,
bárcája. Még az 1950-es, 60-as években is használatosak voltak ilyen darabok. Roznai István könyvében a bányászathoz és kohászathoz kapcsolódóan Oravicza, Dognácska, Rudabánya, Resicza, Salgótarján (a Rimamurány-Salgótarjáni
Rt), a borsodi bányatársulatok, a diósgyőri vasgyári szövetkezet, valamint a
dorogi medence szénbányavállalatai által kibocsátott érméket mutatja be, de megemlít
Brennbergbánya, Tatabánya, Komló, Pécs, Mázaszászvár
bányáihoz köthető bárcákat. Egyes
helyeken (pl. Resiczán, a salgótarjáni üzemekben) a
bányazsetonokon az általuk képviselt pénzérték szerepelt („10 krajczár”, vagy 5-10-20 „kreuzer marke”), de gyakoribb volt, hogy az érmékre azoknak az
élelmezési cikkeknek a nevét nyomták, melyekért velük fizetni lehetett. Rudabányán
például a nikkelből, vörös- vagy sárgarézből készült bárcákra „1/2 kg Rindflesch” vagy „1 liter bor”, „1/2 lit.
rum” felirat került. Itt a bányatársulat ugyanis saját élelmiszer-lerakatot
létesített, és ehhez 1882-ben bárcákat vezetett be. Minden
bárca meghatározott értéket képviselt, azaz olyan fizetési előleg volt, melyet
élelmiszerre illetve a kocsmában italra lehetett beváltani. (Ne csodálkozzunk
ez utóbbin: a nehéz bányászmunka, az állandó veszély természetszerűleg vezetett
ahhoz, hogy a föld alatt dolgozók az alkoholhoz fordultak. Az állam, régebben a
kamara a bányák tulajdonosaként fokozottan figyelt arra, hogy a bányavállalkozók
milyen „vendéglátóipari egységet” létesítenek a
bányásztelepüléseken. A kantinokat bérlők üzemeltették, akiknek számot kellett
adniuk arról, milyen bevételeik vannak – és arról is, milyen minőségű az ott
felszolgált ital (sör vagy bor). Nem lehetett túl erős, nehogy elvegye a
bányászok eszét – de nem lehetett az átlagosnál rosszabb minőségű sem, mert az meg
lázadáshoz vezetett volna.).
|
További ellátási bárcák
|
|
Egyéb
|
Akit jobban érdekel a bárcák, zsetonok különleges világa, annak ajánlani tudom a ZSETONGALÉRIA oldalait.
|
Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: