Dorogi bányász zseton

Méretek Átmérő 32 mm, vastagsága 1,8 mm
Anyaga Vörösréz
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve -
Előlap

Peremvonalba foglalva nagy méretű bányászjelvény, körülötte felirat: SZÉNBÁNYA VÁLLALAT. A két szó között négy csepp formájú elválasztó. Felül átfúrás, mellett két oldalról egy-egy ötágú csillag.

Hátlap Peremvonalon belül nagy méretű ötágú csillag, körülötte felirat: ELLÁTÁSRA JOGOSULT.
Publikáció

Roznai 84/1. sz. alatt

A dorogi szénbányák vállalat a II. világháború után bocsátotta ki az itt látható, ma már igen ritka zsetont. A zseton nem csak élelmiszervásárlásra szolgált. Részletek Roznai István "Magyar bányászati és kohászati érmék 1526-1982" c. könyvéből:

"Az egyes bányavállalatok és kezelésükben lévő élelmiszer és vegyes szövetkezetek, az elődeik mintájára a bányapénzekhez hasonlítható, pénzt helyettesítő ellátási, élelmezési zsetonokat és bárcákat bocsátottak ki. ... A 84/1 sz. első zsetonokat 1947-ben az államosítás utáni időkben készítették Dorogon. Ezek az állami pénzverdében készültek vörösrézből. A zseton rendeltetése bevonása után változott, így értéke is minden esetben más volt. Legtöbbször nagyobb ünnepségek után (bányásznap, május 1.) a zseton tulajdonosa egy ebédet kapott, tehát körülbelül a zseton értéke 24 Ft volt ebben az esetben. Más alkalommal bizonyos ital- (pl. 2 korsó sör) mennyiséget szolgáltak ki az érme bemutatójának. Utoljára az említett érmét 1958-ban használták bányásznapon. Ma már csak néhány darab lelhető fel. ...

A bányászoknál vannak bizonyos lámpafélék (CEAG, elektromos fejlámpa, elektromos kézilámpa) melyek nem a bányász tulajdonát képezi, hanem az illető tröszt, vagy aknaüzem tulajdonát. Ezek a lámpafélék külön gondozókat (töltőket) igényelnek, különféle műszaki felszerelések szükségesek töltésükhöz, karbantartásukhoz, melyet a bányász önmaga megoldani nem tud. Ezért műszak után ezt a lámpát a lámpakamrában leadja és helyette egy számozott zsetont kap vissza. Ennek a zsetonnak az értéke pl. a CEAG sújtólégbiztos lámpa esetében 900 Ft..."

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: