Betérő a 'Vidám Bányászhoz'


 

A nehéz bányászélet, az állandó életveszély ellensúlyozásaként a bányászok életében jelentős szerepet kapott a vidámság, az mulatás. Ez utóbbinak terei a helyi vendéglátó létesítmények (azaz kocsmák, kantinok) és a társas rendezvények voltak. Közülük is legfontosabb a már évszázadok óta ünnepelt bányásznap. De a bányászok számára a mindennapok megerőltető, föld alatt töltött órái is nem egyszer adtak alkalmat tréfák kieszelésére és végrehajtására.

Bányásztréfák, beugratások, a bányászattal kapcsolatos vidám percek


Dr Korompay Péter bányagépész mérnök kolléga szíves hozzájárulásával mutatom be az alábbi oldalakat. Ő és bányamérnök barátai (Králl Zoltán, Dr. Zsákai János, Stuber György, Szokoly Károly) gyűjtötték össze és tették közzé azokat az anekdotákat, melyek a bányászélet sok vidám pillanatát megőrizték számunkra. Köszönet érte.  

Dr. Korompay Péter honlapját az érdeklődők itt tekinthetik meg: http://aliaspetya.mindenkilapja.hu  

készül...

Bányász Anekdota Téka (2,5 Mb - pdf)


A bányásziskolák hallgatóinak nem könnyű, de örök vidámságban zajló életét ismerhetjük meg azokról a képeslapokról, melyek a nevezetes iskolavárosban jelentek meg a XIX. század második felében, majd Sopronban az 1920-as években. A "Baleklapoknak" elnevezett kis kártyák a diákélet szinte minden mozzanatát megörökítették: a nehéz tanórák ugyanúgy szerepelnek rajtuk, mint a rettegett professzorok - s persze az ezeken túli vidám, nem ritkán korhely életmódhoz kapcsolódó események. Ezekből láthatunk itt egy válogatást.  

készül...

Baleklapok


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: