Különlegességek:

leszállóbárcák, szerszámbárcák, napszámos-bárcák

 

 

A bányászattal kapcsolatos érmék, plakettek között a legritkább és legértékesebb darabok nem az ezüstből, bronzból készült emlékérmek, pénzek – hanem azok az egyszerű, legtöbbször alumíniumból vagy rézből vert kis fémbárcák (volt, ahol bilétának, máshol „márkának” nevezték őket), amelyek arra szolgáltak, hogy a mélyművelésű bányában meg lehessen állapítani, ki tartózkodik lent a mélyben, ki dolgozik odalent, ki nem jött még fel. Ezek a kis tárgyak a bányászati numizmatikának a bányászati tevékenységgel legszorosabb kapcsolatban álló emlékei: mindegyikőjük egy-egy bányászhoz kötődött, minden bányásznak megvolt a maga bárcája. Összefoglaló nevük: leszállóbárca.

A bárcák értékét napjainkban az is növeli, hogy egyrészt ma már nincsenek mélyművelésű bányák (az egy bakonyoszlopi bánya kivételével), másrészt ezek a kis darabok akkor, amikor a bányák megszűntek, értéktelen kelléknek számítottak, legtöbbjüknek nyomaveszett, esetleg legjobb esetben a bányász emlékül hazavitte. Éppen ezért ma már a bányászati múzeumokat kivéve nemigen lehet rájuk bukkani, nagy szerencse kell ahhoz, hogy hozzá lehessen jutni egy-egy darabhoz. De mindegyik valamilyen emléket őriz, valaki munkájának a tanúja – ezért olyan értékesek napjainkban.

 

A szerszámbárcákat a dolgozók akkor használták, amikor felvettek valamilyen értékesebb munkaeszközt, szerszámot; a műszak végén, annak leadását a bárca, zseton átadásával igazolta vissza a kezelésükkel megbízott dolgozó, raktáros.

 

Egyes bányavállalatok a mezőgazdasági üzemekhez, gazdaságokhoz hasonló napszámos bárcákat vezetett be azoknak a dolgozóknak az elszámolására, akik nem álltak a cég alkalmazásában, hanem csak napszámban, napi díjazás fejében dolgoztak ott. Ezek legnevezetesebbik - és ma már igencsak ritkságszámba menő - darabjai az egykori Első Duna-Gőzhajózási Társaság (DGT) napszámos bárcái, melyeket a mohácsi kikötőben a szénrakodást végzők munkájának igazolására használtak.LeszállóbárcákSzerszámbárcákDGT napszámos bárcák
(talicskabárcák)Egy beazonosítatlan
napszámos bárca

Akit jobban érdekel a bárcák, zsetonok különleges világa, annak ajánlani tudom a ZSETONGALÉRIA oldalait.  

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: