Notgeld bányászati motívummal


vissza tovább...


Stadt Schwaz im Tirol

50 heller


Előlap: a szokásos, a beváltásra és az utánnyomás tilalmára vonatkozó feliratok, a háttérben alpesi táj, épülettel. A képmezőben felirat: KELLERJOCHSCHUTZHAUS.

Hátlap: két oldalon cínmer, alattuk értékjelzés, a félköríves képmezőben nagy sziklák előtt épület. Felirat: LAMSENJOCH H(aus). Alul a képmezőn kívül: 5. AUFLAGE. Készült: Wagner, Innsbruck.


Schwaz im Tirol Innsbrucktól 30 kilométerre fekszik a Kellerjoch lábánál. Már a bronzkorban bányásztak itt a bronz előállításához szükséges ónt. Egy legenda szerint a föld mélyén rejtőző ezüst felfedezése egy szolgálólánynak köszönhető a XV. század elején, aki legeltetés közben talált ezüstös érceket.

Az első, igen gazdag ezüstbánya 1420-ban nyílt, és néhány éven belül a Habsburgok legfontosabb ezüst- és pénzforrása lett. A neves Fugger család is közreműködött az érc fejtésében, sőt, a hagyományok szerint a híres orvos, Paracelsus kétszer is ellátogatott ide.

Az olcsó amerikai ezüst európai elterjedésével a réz bányászata erősödött. A bányák egészen 1827-ig működtek, összesen több mint 2500 tonna ezüstöt és majdnem 200 ezer tonna rezet bányásztak ez idő alatt.


A város közelében magasodó Kellerjoch alatt a mai napig áll a notgeld-en szereplő menedékház. A magas sziklák alatt található 31 szobás Lamsenjoch Hütte-t 1906-ban építették, jelenleg is kedvelt menedékhely.


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: