Nógrádi Szénbányák
Sarlós Istvánnak adományozott emlékérem

Méretek 69,8 x 4,2 mm
Anyaga szürkefém
Alkotója ismeretlen (valószínűleg: Garamszegi János)
Kibocsátás éve 1976
Előlap

Középen trapézácsolatban bányászjelvény, felett ötágú csillag. Körben felirat: NÓGRÁDI SZÉNBÁNYÁK 1861

Hátlap Több sorban vésett felirat: SARLÓS ISTVÁN ELVTÁRSNAK/A NÓGRÁDI SZÉNBÁNYÁKNÁL TETT/LÁTOGATÁS EMLÉKÉRE/SALGÓTARJÁN 1976.XI.18.
Publikáció

publikálatlan, unikális darab

Különleges, ritka egyedüli darab.
A hazai bányászat és kohászat történetében mindig is fontos eseménynek számított az állami vezetők (legyenek azok királyok, uralkodók, vagy éppen pártemberek) látogatása az üzemekben. Természetesen ezeket meg is örökítették a maguk módján: legértékesebbek ezek közül azok a látogatási érmek, amelyek közül többet a honlapon is bemutatok. Külön oldalon mesélek a selmecbányai Glanzenberg-táró uralkodói látogatásairól
Az újabb korokban (értsd: a szocialista rendszerben) is az állami vezetők sok alkalommal látogattak bányákba, nehézipari üzemekbe.
Sarlós István a Hazafias Népfrontnak volt a vezetője. A HNF a rendszer kiszolgálására került létrehozása, de aki élt abban a korban, tudja nagyon jól, hogy aztán az 1980-as évek végére nagy szerepe lett a rendszerváltásban is - igaz, akkor már nem Sarlós István volt a vezetője.
Az itt bemutatott érme a Garamszegi János által több változatban is elkészített érme egyszerű, gravírozott hátlappal készült változata.
Különlegessége, hogy egyetlen egy készült belőle.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: