-->


Két érdekes tárgy


Két, bányászattörténeti szempontból különleges tárgyat mutatok be ezeken az oldalakon, kérve az olvasó segítségét. A tárgyak Máthé István gyűjtéséből származnak.

A pusztavámi szénbányák már a II. világháború alatt is üzemeltek, de a nagy volumenű kitermelés 1951-ben kezdődött, amikor 2 lejtősakna, egy táró és három lejtősakna kezdte meg munkáját. A Bányaüzem 1964-ben került az Oroszlányi Szénbányák Vállalat irányítása alá, és a következő években a Vállalat termelésének jó 50 %-át adta. A bányaüzem történetéről itt olvashatunk egy rövid ismertetőt.

Ebben az időszakban, azaz valamikor 1964 után készültek azok a nyomódúcok, melyek a bányaművelés technológiájának (konkrétan a vágatbiztosítások) egészen pontos, részletes ábrázolását tartalmazzák. Látható, hogy szakember (-ek) készítették a dúc mintájául szolgáló rajzokat. A rajtuk szereplő szerkezetek (ácsolatok, máglyázások, vonalazások) szakszerűek, az adatok és feliratok precízek, a kor szabványírásával készültek. A dúcok minden bizonnyal egy nagyobb sorozat részei, alul „1. ábra” és „3. ábra” feliratot fedezhetünk fel rajtuk.

A rajzok címe és feliratai a mélyművelésű bányamunka igen fontos mozzanataira utalnak.

Az "1.ábrán":

Felül:

OROSZLÁNYI SZÉNBÁNYÁK, PUSZTAVÁMI BÁNYAÜZEM

BÁNYAVÁLLALATI NYILVÁNTARTÁSI SZÁMA: VIII/22-a

FRONTHOMLOKRA MERŐLEGES BIZTOSÍTÁS ÉS FŐTEIRÁNYÍTÁS

A BIZTOSÍTÁS HELYZETE

A FRONT OMLASZTÁSA UTÁN – AZ ELSŐ FOGÁS UTÁN – A MÁSODIK FOGÁS UTÁN

Középen:

A FRONTINDÍTÓ VÁGAT (SZÁRNY) BIZTOSÍTÁSA

A BIZTOSÍTÁS HELYZETE VISSZASZEDÉS UTÁN

Alul:

Méretezés: 2,20 m

1,20 FEJTÉSI MAGASSÁG ALATT: 3,60

FELETT: 5,60

A "3.sz.ábrán":

Felül:

OROSZLÁNYI SZÉNBÁNYÁK, PUSZTAVÁMI BÁNYAÜZEM

BÁNYAVÁLLALATI NYILVÁNTARTÁSI SZÁMA: VIII/22-a

VÁGAT ÉS SZÁRNYKERESZTEZŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ACÉLTÁMMAL

A rajzokon belül függőleges írással balra:

SZÁLLÍTÓVÁGAT

Jobbra:

ELSŐ FOGÁS UTÁN

OMLASZTÁS ELŐTT

LÉGVÁGAT

Alul:

főmérnök

Mindezek ellenére nem lehet megállapítani, hogy a dúcok milyen céllal készültek. Lehetséges, hogy oktatási céllal, vagy propaganda céllal, bár ennek ellentmond, hogy a 3. sz. ábra alatti, aláíráshoz szükséges pontsor, és alatta a „főmérnök” felirat.

Miért születtek ezek az ábrák? Esetleg egy nagyobb, sokszorosított kiadvány mellékleteiként? Vagy valamilyen, a bánya művelése során használatos nyomtatványként? Jelenleg nem tudom a választ.

Elkészítettem a dúcok lenyomatát, melyeket szintén bemutatok.

"Elképzelhető, hogy ezek a nyomódúcok a vállalati technológiai utasítás rajzmellékleteinek a sokszorosítására szolgáltak. Mivel a technológiai utasítást annak idején (csakúgy, mint ma) minden vezető megkapta (az aknászoktól - sőt talán a csapatvezető vájároktól - a vezérigazgatóig), a fluktuációt is figyelembe véve nagy példányszámban volt rá szükség. Ez indokolhatta a költséges nyomódúc elkészíttetését.

Természetesen ez csak feltételezés, ha előkerülne egy eredeti technológiai utasítás ezekkel a nyomatokkal, az lenne a bizonyíték." (dr.Vígh Tamás közlése)

Kérem a Tisztelt Olvasó segítségét, amennyiben ismeri az ábrák készítésének célját, funkcióját, keressen meg engem az alábbi elérhetőségen.

A képekre kattintva nagyítva nézhetők meg a dúcok és a róluk készült lenyomatok.


nagyítás nagyítás nagyítás nagyítás nagyítás nagyítás


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: