Notgeld bányászati motívummal

Freiberg-i notgeldek


 

A freiberg-i notgeldek külön bemutatásának több oka is van: a városban több éven át is kibocsátásra kerültek olyan notgeldek, melyeken a bányászat és a város együtt került ábrázolásra. Másrészt Freiberg az európai bányászati oktatás egyik legnevezetesebb helyszíne, érdemes vele és az ott kibocsátott notgeldekkel külön is megismerkedni.


vissza vissza

vissza vissza

vissza vissza

vissza vissza


Előlap: úgynevezett "magyar csillét" toló bányász, a háttérben Freiberg város nevezetes épületei. A csille elején világító bányászlámpa, alatta a város címere. Bal oldalon fent értékjelzés gót betűkkel írva: FÜNFZIG PFENNIG, alatta utólagosan ütött sorszámozás. Jobb oldalon fent felirat szintén gót betűkkel: STADT FREIBERG. Jobbra lent az alkotó neve (nem kivehető).

Hátlapon bal oldalon egy régi ruhába öltözött bányász, vállán kalapáccsal, lábánál a város címere. Jobb oldalon bányász akadémiai hallgató, kezében mérőlécek, lábánál szintén a város címere. Középen ívelt, díszes mezőben értékjelzés: 5,10, 50 Pf.

Az 1921-es évjáratú darabok Ernst Lange freibergi litográfiai műhelyében készültek, az 1918-as kiadás a Krey und Sommerlad műhelyben Niedersetzlitzben. Az 1916-os kiadáson nem kivehető a készítés helye.


Freiberg az európai bányászati oktatás bölcsője. Az 1160-as évektől bányásztak itt aranyat, ezüstöt. A legenda úgy tartja, hogy Csehország felé utazó kereskedők találtak először csillogó köveket, melyek gyanúsak lettek számukra. Megvizsgálva rájöttek, hogy a kövek bizony ezüstöt és aranyat tartalmaznak.

Az ország minden részéből áramlottak ide a bányászok, az évszázadok során több mint 1000 tárnát nyitottak az érc fejtésére. Nem véletlen, hogy 1765-ben itt alapították meg Európa második, egyben legnagyobb és legnevezetesebb akadémiai szintű bányászati tanintézményét - mégpedig olyat, mely a mai napig működik. A Drezdai Műszaki Egyetem alapításáig (1871) ez volt a legnagyobb műszaki felsőoktatási intézmény németföldön.

Különlegességnek számít a tanuló- és kutatóbánya, a 'Reiche Zeche' és az 'Alte Elizabeth', amelyekben tudományos képzés és kutatás folyik. A freibergi akadémia folyamatosan jó kapcsolatot tart fenn a hazai testvérintézménnyel, a Miskolci Egyetemmel. 2010-ben ünnepeltük az együttműködés ötvenedik évfordulóját.


Freibergben számos szükségpénz került kibocsátásra 1915 és 1922 között. Teljes sorozatokat ismerünk, melyek a bányászati munkálatokat vagy éppen a város történetét mutatják be. Az itt láthatóakon azonos motívumok szerepelnek, de a hordozó papír és a kivitelezés minősége különbözik. A legkorábbi, 1916-ban kibocsátott rajza még elmosódott, nehezen kivehető. A későbbieket már más nyomda készítette jobb papírra, jobb minőségűek a darabok. Az 1918-ban (50 pfenniges) és 1921-ben (5-10 pfenniges) darabok rajza jobban kivehető, igaz, ez utóbbiak nem sorszámozottak.

A képek érdekessége, hogy a rajta látható csille az úgynevezett "magyar csille", aminek az elején a fordítást megkönnyítő kisebb kerekek helyezkednek el.

Az egyes darabok méretei:

1916-5 Pf: 35 x 54 mm

1921-5 Pf: 36 x 49 mm

1921-10 Pf: 37 x 51 mm

1918-50 Pf: 55 x 84 mm


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: