Notgeld bányászati motívummal


tovább...


Sangerhausen

5 pfennig


Előlap: Középen rózsák között egy 5-ös szám, felette felirat. FÜNF PFENNIG. Két oldalán két sangerhausen-i templom képe: bal oldalona Szent Jakab-templom, jobb oldalon a Szent Ulrik-templom.

Hátlap: Három mezőre osztott hátlap. A jobb oldali, legnagyobb mezőben a szokásos feliratok, bal oldalon a város címere, jobb oldalon 5-ös szám. Felül felirat gót betűkkel: NOTGELD DER ROSENSTADT SANGERHAUSEN. A bal oldali álló mezőben egy épületdíszítő szobor képe: egy bányász, ahogy kilép egy üregből, vállán táska.

Mérete: 82 x 55 mm


Az Erfurt és Magdeburg között fekvő várost először 780-802 között említik a fuldai kolostor irataiban. A XV. században már fejlett réz-, ezüst és aranybányászata volt. A rézbányászatot a II. világháború után újraélesztették. 1990-től a bányászat megszűnt, ami az itt élőknek nagy gondot jelentett, jelentősen megnőtt a munkanélküliség.

Ma itt található Európa legnagyobb rózsa-gyűjtemnye, a Rosarium, ahol nem csak termesztik a szép virágot, de kutatóintézetet, génbankot is működtetnek.

A közeli Münzter akna átalakításával hatalmas bányászati múzeumot hoztak létre, ahol elsősorban a rézbányászat ismerhető meg. Akár félnapos föld alatti túrát is tehetnek az érdeklődők a bányajáratokban.


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: