Richter Gedeon születésének 100. évfordulója

Méretek Átmérő 87,5 mm, vastagság: 5,8 mm
Anyaga Öntött bronz
Alkotója Madarassy Walter
Kibocsátás éve 1972
Előlap Richter Gedeon jobbra néző portréja, körülötte felirat:
Hátlap A mező közepén jobbról balra lefelé elhelyezkedő mezőkben szimbólumok: az elsőben egy szénhidrogén-lánc képe, a másodikban a gyógyszergyár épületei, a harmadikban a gyár korabeli jelképe, egymásba fonódó RG betűk, mögöttük ferdén egy injekciós fecskendő. A képek felett és alatt felrat: SOCIETAS/PHARMACEUTICA/HUNGARICA. Jobbra mesterjegy: MADARASSY
Publikáció

Publikálatlan

Richter Gedeon 1907 alapította gyárát a X. kerületi Cserksz utca 69. sz. alatt. A modern üzem (mely többek között a nemzetközileg is elismert Kalmopyrint, Hyperolt is gyártotta) 1923-ban alakult részvénytársasággá, és vált az ország legnagyobb gyógyszergyárává. Nevét 1949-bnen az államosításkor Kőbányai Gyógyszerárugyárrá változtatták - érdekesség, hogy a külföldi piacokon történő ismertsége miatt emblémájában megmaradt az RG betű, csak éppen egy fecskendővel is bővítették azt. Richter Gedeon nevét 1990-ben kapta vissza a vállalat.

Az alapítás óta folyamatosan fejlődik a gyár mind épületeiben, kapacitásában, mind a gyártmányok választékában. Ma már kozmetikumokat, hormontablettákat, krémeket is gyártanak, de legalább ennyire fontos, hogy a gyógyszeripari kutatás egyik európai fellegvárává vált a cég.

Az itt bemutatott plakett az alapító születésének 100. évfordulóján készült.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: