Fővárosi Sörfőző Rt megnyitásának emlékérme

Méretek Átmérő 50,0 mm, vastagsága 3,5 mm
Anyaga Vert vörösréz
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve 1914
Előlap Kiemelkedő vonalperemen belül széles mező, melyben körfelirat. Felül: VÉD-JEGY, alul: MÁTYÁS AZ IGAZSÁGOS. A feliraton belül babérkoszorú, melyben Mátyás király balra néző portréja helyezkedik el. A portré két oldalán F és S betűk.
Hátlap Kiemelkedő vonalperem, melyen belül magasított körmezőn feliratok: felül A MEGNYITÁS EMLÉKÉRE 1914 JÚNIUS HÓ 28., alul: FŐVÁROSI SÖRFŐZŐ R.T. KŐBÁNYÁN. A feliraton belüli képen az előtérben egy páncélos lovas, pajzsán Mátyás király képe. A háttérben a sörgyár épületei látszanak.
Publikáció

Publikálatlan

Volt időszak, amikor 8 sörfőző gyár, üzem működött Kőbányán. Az 1880-as, 90-es években a hazai szőlőkulturát a külföldről behurcolt filoxéra-járvány tönkretette, évtizedek kellettek, mire a magyar borászat újra erőre kapott. Ekkor a fogyasztók a sör felé fordultak - és így vált Kőbánya a hazai sörgyártás fellegvárává. Viszonylag későn, csak 1914-ben kezdte meg tevékenységét a Fővárosi Sörfőző Rt-t, melynek védjegye az itt bemutatott érmen is látható páncélos vitéz volt. Ez a gyár állította elő a Király sört, mely igen nagy népszerűségnek örvendezett. A Maglódi úti gyár a hazai ipari építészet egyik legszebb alkotása. Épületei - melyek ma már a Dreher Sörgyárhoz tartoznak - helyi építészeti védettséget alatt állnak.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: