BÁNYÁSZMÚLT


Jó szerencsét!

Üdvözlöm Magyarország első és egyetlen virtuális bányászati múzeumában!

A bányászat az emberiség egyik legrégibb mestersége. Már az ősember is a föld alá szállt az életben maradáshoz szükséges eszközök készítéséhez elengedhetetlen alapanyagok megszerzése érdekében, és a ma embere sem tudna létezni a bányászok által termelt javak (a szén, az ásványok, ércek, a kőolaj) nélkül.

A Kárpát-medencében azóta létezik bányászat, amióta csak megjelentek itt a közösségekben élő fejlett népcsoportok. A magyarországi bányatörténelem a miskolci Avas kovakőbányáitól a felvidéki bányavárosokon át a mai is üzemelő külszíni fejtésekig ível.

De vannak olyan részei a mesterségnek, melyek bár szervesen hozzátartoznak, mégsem igazán ismertek a nagyközönség előtt. Kevesen tudják, hogy milyen titkokat rejt például a Budai Vár vagy Budapest X. kerülete alatt a föld mélye, vagy hogy több tucatnyira tehető azon települések száma, ahol mesterséges üregekben, barlanglakásokban éltek egykor - és sajnos még ma is - emberek, családok. Kevéssé ismert az is, hogy majd' száz hazai település küzd a régi korokban vájt pincék okozta veszélyekkel. Ezek elhárítása, a veszélyes pincék, föld alatti tárolóterek megszüntetése több mint 30 éve ad feladatot a bányászoknak, nélkülük elképzelhetetlen e probléma megoldása.

A bányásztörténelem e néhány szeletét szeretném megismertetni az érdeklődőkkel.

Mednyánszky Miklós MSc

okl. bánya- és geotechnikai mérnök

Kós Károly díjas műemlékvédelmi szakértő


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: