NME Bányamérnöki Kar jutalomérme 2. változat

Méretek Átmérő 46 mm, vastagsága 4,5 mm
Anyaga Tombak
Alkotója Zsámboki László és Kovács Dezső
Kibocsátás éve -
Előlap Körfelirat: NEHÉZIPARI MŰSZAKI EGYETEM BÁNYAMÉRNÖKI KAR. A feliraton belül bányászjelvény, alatta évszám: 1735
Hátlap A selmeci bányászati jutalomérme motívuma.
Publikáció

MOIM 148. sz.

Az érmet a NME 1967-ben, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50., a selmeci tanulmányi érem alapításának 220. évfordulóján adta ki először. Hátlapjára a selmeci jutalomérme motívuma került, előlapján az egyes - akkor létező - karok jelvénye látható: a bányamérnöki, kohómérnöki illetve gépészmérnöki karoké.

A kari jelvényeket és az előlap feliratait Zsámboki László tervezte, a hátoldal ábráit az eredeti selmeci érmek verőtöve alapján az Állami Pénzverő művésze, Kovács Dezső alkotta meg.

Az érem arany, ezüst és bronz változatban került és kerül mai napig kiadásra a kiemelkedő munkát végző hallgatók között. Az itt bemutatott változattól eltérően itt nem a bányászjelvény két oldalán van évszám, hanem az alatt egy: 1735. Érdekessége, hogy míg más karok ma már a Miskolci Egyetem felirattal adományozzák az érmet, a Bányamérnöki Kar továbbra is a Nehézipari Műszaki Egyetem feliratot használja.

Az itt bemutatott érme a szerző saját tulajdona, 2012. március 14-én vehette át az egyetem ünnepi megemlékezésén kiemelkedő tanulmányi eredményéért.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: