150 éves a Magyar Állami Földtani Intézet

Méretek 26,4 x 39,6 mm, vastagsága 2,0 mm
Anyaga rézötvözet és ezüst
Alkotója Szunyogh László DLA
Kibocsátás dátuma 2019. április 26.
Előlap Az előlap leírása a kibocsátás alkalmából készült kiadványban:
A Magyar Nemzeti Bank a Földtani Intézet alapításának 150., székháza átadásának 120. évfordulójára 10000 forintos ezüst és 2000 forintos színesfém emlékérmet bocsát ki azonos érmeképpel.
A kettős évfordulóra utal az emlékérme előlapjának központi motívuma, mely az egykori Földtani Intézet, ma Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Lechner Ödön által tervezett épületének főhomlokzati (északi) oromzatának egy részletét ábrázolja. A homlokzatot Zsolnay kerámiadíszek ékesítik, melyek magyaros virágmotívumokat ábrázolnak.
A homlokzat mögött kissé balra a székház tetejének csúcsa látható, melynek rajzolatát különböző árnyalatú Zsolnay-cserepek adják. A csúcs földgömböt ábrázoló plasztikában végződik, melyet 4 ősmagyar figura tart a vállán. A főhomlokzat ábrázolásába rejtve az érme alsó részén középen található az emlékérmét tervező Szunyogh László DLA szobrászművész mesterjegye.
Hátlap A hátlap leírása a kibocsátás alkalmából készült kiadványban:
A hátlap központi motívuma egy fosszíliát (pontosabban egy ammoniteszt) tartalmazó mészkődarab, mely az érmeoldal alsó 2/3-át tölti ki. Az ammoniteszek maradványai kiváló kormeghatározó tulajdonsággal rendelkeznek. A fosszília metszeti ábrázolásának beazonosítását az ammonitesz felirat segíti, mely az ábrázolás fölött a körvonalat követi.
Publikáció

publikálatlan

Két kép a Stefániai úti épület 120. évfordulóján tartott ünnepségről, amelyen az emlékérme is bemutatásra került.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: