Kőszénbánya' -s Téglagyár Társulat (Drasche) plakett

Méretek Átmérő: 97,6 mm, vastagság: 17,5 mm.
Anyaga keramit
Alkotója -
Kibocsátás éve -
Előlap Kettős peremen belül körfelirat: KŐSZÉNBÁNYA' -S TÉGLAGYÁR TÁRSULAT PESTEN (EZELŐTT DRASCHE). Belül barokkos díszítésű mezőben címerpajzs, azon egy szárnyas puttó szalagot tart, melyen felirat: HONI IPAR.
Hátlap
Publikáció

publikálatlan

Sérült, rossz állapota, az érem- és plakettművészetben szokatlan anyag ellenére a "Bányászmúlt" virtuális bányamúzem legértékesebb darabja.

Értékét több dolog is adja: ez az egyetlen olyan plakett, mely a bányászattal együtt a Főváros X. kerületéhez, Kőbányához is köthető. Különleges az anyaga, ugyanis az utak burkolására használatos préselt majd égetett, különleges téglaanyagból, KERAMIT-ból készült. Az itt bemutatott darab az egyetlen fennmaradt példánya a plakettnek.

A Kőszénbánya' -s Téglagyár Társulat (a korábban Drasche Téglagyár, majd különféle néven több mint 150 éven át működő legnagyobb magyar tégla- és finomkerámiai ipari művek) a plakett keletkezésének idejében az ország számos szénbányáját is birtokolta. Úgy a Mecsekben, mint a dorogi szénmedencében évtizedeken át a legnagyobb bányászati vállalkozás volt. A gyáróriás története külön fejezetet érdemel.

A plakett minden valószínűség a XIX. század végén készült, vagy az akkor több ízben megrendezett, és a hazai ipar fejlődésében hatalmas szerepet játszó iparkiállítás alkalmából, vagy akkor, mikor a Társulat az ország több részében is kiállításokat szervezett a termékei népszerűsítése érdekében.

A Drasche, majd a Társulat vezetésében, tulajdonosai között túlnyomó többségben külföldről származott családok játszottak szerepet, de ők mind magyarrá váltak, és kiemelkedően fontosnak tartották a magyar ipar fejlődését. Számtalan találmányuk volt (közöttük a maga keramittégla is). Érdekessége még a Társulat történetének, hogy első elnöke az egyébként kémikus végzettségű Görgey Artúr, a 48-as szabadságharc tábornoka volt.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: