Rózsaszentmártoni bányászat emlékérme

Méretek Átmérő 39,2 mm, vastagsága 3,2 mm
Anyaga vert szürkefém
Alkotója ismeretlen
Kibocsátás éve 2008
Előlap Kiemelkedő vonalperem, benne körfelirat. Felül: MÁTRAALJAI LIGNITBÁNYÁSZAT BÖLCSŐJE, alul: RÓZSASZENTMÁRON. A feliraton belül szalaggal ketéosztott mező. Felül külszíni fejtésen használatos vonóköteles kotró egy hegyoldalt bont meg. Alul falazatott bányabejárat, benne csille, felül bányászjelvény. Az elválasztó szalagon évszámok: 1908-2008.
Hátlap Kiemelkedő vonalperemen belül körfelirat. Felül: RÓZSASZENTMÁRTON, alul: ÖNKORMÁNYZATA. A két feliratot bányászjelvény választja el. Középen Rózsaszentmárton címere, benne rózsa, alatta szalag évszámmal: 2008.
Publikáció

publikálatlan

A Mátra délnyugati lábánál fekvő településen már XIX. sz. végén is bányásztak barnaszenet, de az ipari mennyiségű kitermelés 1908-ban indult meg. A Mátravidéki Szénbányák Rt, majd a Mátraalji Szénbányák Vállalat elsősorban a fővárosi erőműveknek szállította a barnaszenet. Voltak évek, amikor ezernél is többen dolgoztak a bányánál, a településen még vájáriskola is működött egy időben. A rózsaszentmártoni lignitbányászat 1969-ben szűnt meg.

A plakett a bányászat megkezdésének 100. évfordulójára készült.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: