November 7. hőerőmű

Méretek 98,1 x 62,6 mm, vastagsága 7,0 mm
Anyaga öntött bronz
Alkotója BL mesterjegy
Kibocsátás éve -
Előlap Kiemelkedő peremen belül az inotai erőmű képe, bal oldalán hűtőtornyokkal, előtérben villamos távvezeték oszlop. Felirat felül: NOVEMBER 7 HŐERŐMŰVÁLLALAT/25 ÉVES.
Hátlap Kiemelkedő peremen belül az 1975-ben avatott gázturbinás erőmű képe, előtérben kémények, háttérben távvezeték oszlopok. Alul felirat: GÁZTURBINÁS CSÚCSERŐMŰ. Jobb oldalon lent mesterjegy: BL.
Publikáció

Publikálatlan

Az egykori inotai November 7. Hőerőművet a várpalotai lignitre építették. Várpalotán már a II. világháború előtt is bányásztak szenet, de magas víztartalma miatt csak a dehidrálási eljárás bevezetése után futott igazán fel termelése. Az 1951-ben üzembeállított erőmű főként az inotai alumíniumkohó és a környező települések, üzemek áramszükségletét volt hivatott ellátni, de szükség esetén az országos hálózatba is betáplált áramot.

A gázturbinás csúcserőművet 1975-ben indították be. Fő előnye az volt, hogy szükség esetén igen gyorsan üzembe lehetett helyezni, tehát ha az ország áramfogyasztása megugrott, a beindítása rövid idő alatt lehetséges volt. Másik feladata az esetleges országos áramkiesés esetén a paksi atomerőmű beindításához szükséges áram biztosítása.

A csúcserőművet 2000. márciusában állították le.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: