Nyékládháza plakett

Méretek Átmérő 90,8 mm, vastagsága 7,3 mm
Anyaga bronz
Alkotója Buza Barna
Kibocsátás éve 1975
Előlap Perem nélküli körfelirat: NYÉKLÁDHÁZA FELSZABADULÁSÁNAK 30. ÉVFORDULÓJÁN 1944. A feliraton belül egy, a parton álló köteles kotró a vízből emeli ki kanalát. A háttérben dombos táj fával, felettük két repülő madár. A vízpartot jelző mezőben mesterjegy: BB.
Hátlap Perem nélküli körfelirat: NAGYKÖZSÉGÜNK TANÁCSÁTÓL 1975. A feliraton belül egy bikiniben napozó, könyvet olvasó leány.
Publikáció publikálatlan
Nyékládháza dél-borsodi település. Környékén évtizedek óta folyik a kavicsbányászat. Az ennek következtében kialakult tavak ma már a táj szerves részét képezik, a környék és Miskolc város lakosságának kedvelt pihenőhelyévé váltak.

A plakett többszörösen is különleges, ritka darab. Különleges abban, hogy - kutatásaim szerint - az egyetlen olyan Európában kibocsátott bányászathoz köthető darab, mely köteles kotrót ábrázol. Ugyanígy nincs tudomásom szerint másik olyan plakett, érme a kontinensen, mely kifejezetten kavicsbányászathoz köthető. A kis műalkotás egyedülálló abban is, hogy hátoldalán egy napozó bikinis nő látható; ez a plakett- és éremművészetben igen ritkán megjelenő motívum...

Ezek a képek jól jellemzik a nyékládházi tavakat, s egyben a több mint száz évet megélt művész, Buza Barna tudását és más alkotásaiban is gyakran megjelenő játékosságát dicsérik.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: