DGT sajtolt és pirszén gyártás emlékplakett
(Milleniumi emlékérme)

Méretek Átmérője 73,3 mm, vastagsága: 8,1 mm
Anyaga Öntöttvas
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve -
Előlap Kiemelkedő vonalperemen belül körfelirat: I.CS.K.SZAB.DUNAGŐZHAJÓZÁSI TÁRSASÁG 1896. Belül a DGT hivatalos jelvénye: hajóhorgony, rajta bányászjelvény (ék és kalapács) fekszik.
Hátlap Kiemelkedő vonalperemen belül körfelirat: körfelirat: KŐSZÉNBÁNYAI, SAJTOLT ÉS PIRSZÉN GYÁRTÁSA PÉCSETT. Belül Pécs város korabeli barokk stílusú címere.
Publikáció

Roznai 281. sz.
Raýman János: Bányászatról az érmek nyelvén 30. o.

A DGT először a hajóinak ellátására szolgáló szén bányászata céljából, majd később a gyárai, kohói üzemeltetéséhez szükséges fűtőanyag biztosítása érdekében szerezte meg a Pécs környéki kőszénbányákat. A jó minőségű szénből a vaskohók működéséhez szükséges kokszot (korabeli nevén "pirszén") gyártottak. A plakett ennek emlékére készült a millenium évében.
A darab különlegessége, hogy míg a DGT korábbi érmein (Borbála-érmek, bányalátogatási érem) a magyar középcímer szerepelt, ezen Pécs város címere található. Wisner Rajmund, a DGT igazgatója - aki munkája mellett neves numizmatikus is volt, a DGT érmek születése neki köszönhető - külön engedélyben kérte a várost, hogy használhassa a címert.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: