OMBKE Esztergomi Közgyűlés

Méretek Átmérője 40 mm, vastagsága: 2,6 mm
Anyaga Bronz
Alkotója Hodina Adolf Mihály
Kibocsátás éve 1936
Előlap Körfelirat: ORSZÁGOS MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS KOHÁSZATI EGYESÜLET. A feliraton belül épületek, balra egy bánya felszíni építménye, jobbra egy kohó épületei. Középen kiemelkedő talapzaton Szent István király glóriás alakja, kezében kereszt és országalma. A talapzat alatt egymásba fonódó betűkből mesterjegy: HA.
Hátlap Körfelirat: ESZTERGOMI KÖZGYŰLÉSE SZENT ISTVÁN ÉVÉBEN. A feliraton belül címerpajzs, melyen a magyar korona pihen. A pajzsban bányász és kohász jelképek: bányászjelvény, bányamécs és kohászszerszámok. A címer két oldalán évszám kettébontva: 19 - 38.
Publikáció

Roznai 103. sz.

Oroszlányi Bányászati Múzeum katalógusa 6. sz.

Részlet Roznai Istvánnak a Magyar Numizmatikai Társulat 1973. évi évkönyvében megjelent cikkéből:

"Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 1938-ban Esztergomban akarta megtartani közgyűlését, ahová a város hívta meg az egyesületünket a jubiláris Szent István év megünneplése alkalmából. Bár az akkor közbejött politikai események következtében a közgyűlést az utolsó pillanatban el kellett halasztani, a fényes keretek között megtartani szándékolt közgyűlésre tervezett emlékérem elkészült. Ennek az éremnek a tervezője egy bányászcsaládból származó fiatal éremművész, Hodina Adolf Mihály, aki még egy másik érmünket is tervezte."

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: