Szenet fejtő bányász

Méretek Átmérője 140 mm, vastagsága 5,0 mm
Anyaga Bronz
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve -
Előlap Rövid ujjú zubbonyt, bányászsisakot viselő bányász, aki bányászlámpa fényénél végzi munkáját. A vágatot klasszikus trapézácsolat biztosítja. A vágat oldala és főtéje zárt deszkázattal ellátott.
Hátlap -
Publikáció

Roznai: 244.

Központi Bányászati Múzeum honlapja: http://www.kbm.hu

A bányászatot, mint mesterséget bemutató érmek, kisplasztikák legszebb darabja ez a - műfajában igen nagynak számító méretű - bronzplakett, melynek alkotója ismeretlen, és melyből a soproni Központi Bányászati Múzeum is őriz egy példányt. Az itt bemutatott darab abban különbözik a múzeumi példánytól, hogy a szénfal, mely előtt a bányász áll, feketére festett.

A múzeum információi szerint ugyanez az ábrázolás látható kicsinyített formában a "SOMSÁLYI SPORT EGYLET" felirat sportérem hátlapján, ezért véleményük szerint a plakett valószínűleg Somsályhoz kapcsolható. Az érme motívuma szerepel olyan bányászfokosokon is, mely a borsodi szénmező valamelyik - ma már nem beazonosítható - üzemében készültek.

Az utóbbi időben több változata is felbukkant a plakettnek, melyek között található "Alberttelep" feliratú is. Ezek szerint a plakett egyértelműen a sajó-völgyi bányavidékhez köthető, ahol több bányaüzemben is kiadták.

A plakett az általam "borsodi plakett"-nek nevezettek sorába tartozik.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: