A vajdahunyadi közgyűlés emléktárgya

Méretek 137 x 110 mm
Anyaga Öntött bronz hamutartó
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve 1895
Előlap Középen Vajdahunyad várának képe, bal oldalon alul hollós címer, jobb oldalon címerpajzsban: 1895. IX. 15-17. Felül szalaggal átfont bányászjelvény. A hamutartó edényét körben felirat fogja körül: BÁNYÁSZATI ÉS KOHÁSZATI CONGRESSUS.
Hátlap -
Publikáció

Roznai 93. sz. (kép nélkül)

Az 1895-ben megtartott vajdahunyadi közgyűlés alkalmából készült hamutartó.

A bányász és kohász életnek hosszú idők óta része a ma már igen egészségtelennek tartott dohányzás. Ennek tudható be, hogy a szakmánkhoz kapcsolódó kisplasztikák motívumai gyakran kötődnek a dohányzáshoz, mint például a cigarettatárcák, az asztali cigarettakínálók, hamutartók. Számos ismeretlen alkotó, a szabadidejében barkácsolgató bányász által készített ilyen emlék forog közkézen. Találunk köztük egyszerű megoldásokkal alkotott emléktárgyat ugyanúgy, mint komoly, művészi kvalitást felmutató művet is.

A bányászok szervezetei, közösségei sem maradtak ki e darabok létrehozásának folyamatából. A szakirodalom több, az itt bemutatott hamutartóhoz hasonló tárgyat ismer, de ezek közül is a legérdekesebb ez, a vajdahunyadi közgyűlés emléktárgya. A közgyűlés alkalmából készült egy, hagyományosnak mondható érme is nikkelből, de ez ma már szinte alig lelhető fel. Több maradt meg a képen bemutatott hamutartóból, bár igaz, ma már nehezen bukkanhatunk rájuk. Az egyetlen szakirodalmi utalás (Roznai István könyvének 93. sz. darabja) öntöttvas anyaggal jelzi a hamutartót, de tudomásom van róla, hogy készült alumíniumból is. Az itt bemutatott bronz anyagú ma már igen ritka. Tervezőjéről, előállításának körülményeiről nem sikerült adatot találni.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: