Inotai Alumíniumkohó

Méretek Átmérő 80 mm, vastagsága 5,0 mm
Anyaga Alumínium
Alkotója Jeckel Ferenc
Kibocsátás éve 1952
Előlap

A plakett előlapját vízszintesen teljesen kettéválasztja a kohó távlati képe. Alatta íves felirat: INOTAI ALUMINIUMKOHÓ. A kép és a felirat között évszám: 1952. Az kohó képe felett egymásba fonódó bányászjelvény és fogó. Felettük íves felirat - az alsó feliratnál kisebb betűkkel: MAGYAR ALUMINIUMIPARI TRÖSZT

Hátlap Munkás a kohó elektromos berendezése előtt.
Publikáció

Roznai 252. szám alatt, másik hátlap-képpel.

Hazánkban az inotaival együtt négy alumíniumkohó működött a XX. században. A Weiss Manfréd Művek csepeli kohója a II. világháborúban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy 1945-ben nem lehetett újraindítani működését. A tatabányai kohó 1940-től 1991-ig üzemelt, ekkor már nem lehetett gazdaságosan működtetni. Az ajkai kohó (mely a ma nevezetes MAL Rt tulajdona) szintén az 1990-es évek elejéig működött, évi kapacitása 22 kt/év volt.

Az inotai alumíniumkohót 1952-ben állították üzembe. Volt olyan év, 35 kt-át is meghaladta termelése, ami a világ éves termelésének 5 %-a volt.

A magas energiaigény miatt (minden tonna alumínium termelése 16000 kWh-t igényel) a kohóüzemet 2006-ban leállították.

 

A plakettnek több változata is ismert. Roznai István a 252. sz. alatt olyan hátlappal mutatja be, melyen egy munkás targoncán ül. Létezik egy harmadik változat is, annak hátlapján az alumíniumkohó medencéje látható, felette elektródák, alatta kohász szerszámok.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: