Budapest - Salgótarjáni Vasöntöde Rt

Méretek 82 x 78 mm, vastagság: 6,0 - 6,5 mm
Anyaga Festett öntött vas
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve -
Előlap Kiemelkedő perem, benne egy munkás, aki az öntőüstből formába önti az olvadt fémet.
Hátlap Felül az alapító cég emlémája, egy H és egy F betű egymásba fonódva, körülöttük kettős körgyűrű és egy jobbra mutató nyíl. A H betű Hirsch, az F betű a Frank név rövidítése. Alattuk felirat több sorban: EMLÉK BUDAPEST-SALGÓTARJÁNI GÉPGYÁR-ÉS-VASÖNTŐ RT. A szavakat elválasztó kötőjel hármas vonalként került kialakításra.
Publikáció

Roznai 207.sz.

A gyár elődje 1885-ben jött létre Hirsch Fülöp gépész és Frank Zsigmond kereskedő közös vállalkozásaként "Hirsch és Frank Vasöntő és Gépgyár" néven. 1898-ban a tulajdonosok engedélyt kértek és kaptak arra, hogy Salgótarjánban is üzemet nyissanak. Ettől kezdve a cég "Hirsch és Frank Budapest-Salgótarjáni Gépgyártó és Vasöntő Részvénytársulat" néven működött tovább. A budapesti telephelyen gyártották a különféle szerszámgépeket, míg a salgótarjáni gyárban főként háztartási eszközök készültek.

1917-ben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank megszereztev a vállalat részvényeinek többségét. Ennek következtében változott a vállalat neve "Budapest-Salgótarjáni Gépgyártó és Vasöntő Rt."-re.

A gyár a II. világháborúban szinte teljesen elpusztult. Nagy nehézségek árán sikerült újra megindítani a termelést. 1949. január 1-vel a Budapest-Salgótarjáni Gépgyártó és Vasöntő Rt. két önálló vállalattá alakult, majd még ugyanabban az évben a gyárhoz csatolták Schlesinger Alajos gépgyárát és a "Bohaczek és Tsa" céget. Ezzel létrejött a "Budapesti Szerszámgépgyár", ami 1963. július 1-el a Szerszámgépipari Művek tagjává vált.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: