Verő József emlékérem

Méretek Átmérő 42,7 mm, vastagsága 3,2 mm
Anyaga Ezüstözött bronz
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve -
Előlap Verő József portréja, körben felirat, felül: VERŐ JÓZSEF, alul: 1904-1985.
Hátlap A három egyetemi város, Selmecbánya, Sopron és Miskolc címere az ott működő intézmények alapítási évszámával kiegészítve. A címerek alatt a városok neve. Felül körfelirat: PRO METALURGICA
Publikáció

Publikálatlan

Verő József vaskohómérnöki diplomáját Sopronban szerezte meg 1926-ban, ahol rögtön tanársegédi állást is kapott. foglalkozni. Amikor a főiskola 1934-ben egyetemi rangra emelkedett (a budapesti József Nádor Műegyetem soproni karaként), ő lett az első hazánkban avatott kohómérnök doktor.

1943-ban a Fémtechnológiai Tanszék egyetemi tanárává nevezték ki. 1949-ben, amikor a soproni kohómérnöki kar egy része már Miskolcra, a Nehézipari Műszaki Egyetemre költözött, Verő Sopronban maradt kar dékánja volt. 1952-től ő is Miskolcon tanít, ahol a Metallográfiai Tanszék vezetője lett.

Tanszékvezető professzori tevékenysége mellett 1952 és 1974 között az általa alapított Vasipari Kutató Intézet igazgatója is volt, 1968-tól főállásban. Elnöke volt az MTA Kohászati Bizottságának, tagja az Állami Díj- és Kossuth-díj Bizottságnak, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület alelnöke.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: