Szenet fejtő bányász II
és
az 1936. évi sakkverseny díja

Méretek Átmérő 32 mm, vastagsága 2,9 mm
Anyaga Füles préselt bronzérem
Alkotója Bóna Kovács Károly
Kibocsátás éve -
Előlap Kiemelt vonalperemen belül az egész érem hátterét alkotó szénfal előtt csákányát emelő, sisakban dolgozó bányász. Arca félig felénk fordul. Jobb oldalon alkotói jegy: BKK.
Hátlap -
Publikáció

Lásd: alábbi leírás

A föld alatti munka nehézségét egy, a második világháború előtt készített érme mutatja be számunkra igen művészi módon. Az alkotás jól illeszti az ábrázolt tevékenységet az éremművészet műfajába. A nézőnek háttal álló, a csákányát emelő bányász izmai megfeszülnek, érezni, hogy megkűzdeni készül az előtte tornyosuló szénfallal.

Az éremkép, a kiválasztott motívum és maga a kivitelezés olyannyira kiemelkedő alkotásnak számított, hogy korából több megjelenése is ismert. Roznai István közli könyvében egy változatát a 343. sorszám alatt. Az általa bemutatott változat négyzetes keretezésű. Ennek oka, hogy a nagyméretű (140 x 190 mm-es) plakett egy sportverseny, pontosabban egy sakk-verseny emlékplakettjeként került kibocsátásra. A sakkversenyen ez az éremkép szerepelt a díjakon is, melyek közül egyet az alábbiakban be is mutatok.

Nem véletlen, hogy az éremkép ennyire valósághű és ugyanakkor magas művészi színvonalat képvisel: alkotója, Bóna Kovács Károly a Salgótarjánhoz tartozó kis bányásztelepülésen, Baglyasalján született. Egész életében szorosan kötődött a faluhoz, az itteni emberekhez, akik javarészt a bányászból éltek.

Szülővárosa, a várost éltető bányavállalat megbízásából számtalan műalkotást készített, melyek témáját gyakran a bányászatból választotta. A baglyasaljai templom freskójáról így ír a korabeli lap: "A bányászéletből vett freskók, szobrászművészünknek Bóna Kovács Károlynak kiváló alkotásai s mintha a kép alakjai élnének, átszellemülten az oltári szentség felé vonzódnak s különösen megható kép a bányászszerencsétlenség áldozatai felé haladó szent Borbála, amint Krisztus testét viszi az örök utra induló áldozatoknak."

Bóna Kovács Károly életéről, munkásságáról itt olvashatunk.

1936. évi sakkverseny díja

Méretek Falap mérete 7,5 cm x 10 cm, rajta 25 mm átmérőjű érem.
Anyaga Préselt bronz
Alkotója Bóna Kovács Károly
Kibocsátás éve 1936
Előlap 7,5 cm x 10 cm-es falapon 25 mm átmérőjű érem a már ismert motívummal. Alatta 12 mm x 48 mm réz cimke felirattal: DUNÁNTÚLI EGYÉNI BAJNOKI SAKKVERSENY, VÁRPALOTA 1936. VII. 19-29.
Hátlap -
Publikáció

Roznai 343. sz.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: