Az aninai vasmű emlékére készült emlékplakett

Méretek Átmérő 107 mm, vastagsága 18 mm
Anyaga Öntött vas
Alkotója Ismeretlen
Kibocsátás éve -
Előlap Kiemelkedő, magas peremezés. Benne körfelirat alul és felül: AZ ANINAI VASMŰ/EMLÉKÉRE!. A két szövegrészt díszes motívum választja el. A feliraton belül a gyár távlati képe.
Hátlap A hátlapon a magyar barokk címer, melynek képe nem a megszokott:

"Többszörösen profilált szegély. Leveles, bogyós olajágak koszorújában nagy, kidomborodó, barokkosan díszes magyar címerpajzs. A címer az ún. magyar középcímer korábbi változatának módosított formája. A négyelt pajzson alul még hiányzik az ék Fiume címerével míg a felső két osztásban a sakktáblás horvát címer jobboldalra került, a bal felső mezőben pedig egy három liliomos címerkép került, mely bizonyára Dalmácia címerére utal. A heraldikai hiba kevésbé feltűnő mert a nagypajzsra helyezett magyar kiscímer ennek a mezőnek nagy részét takarja." (forrás: Wágner Roberta - Központi Bányászat Múzeum)

Publikáció

Roznai 42. sz.

Wágner Roberta - Központi Bányászat Múzeum

Igen súlyos, vastag műtárgy. Súlya több mint 600 gramm.

Roznai István könyvében több, az aninai és resicai művekhez tartozó érmét, plakettet is bemutat, érdekességük, hogy a címerek ábrázolása mindegyiken barokk stílusú.

Az aninai gyártelepet 1846-ban alapították. Kőszénbánya, előkészítő üzem, majd kohók létesültek, majd vasmű is működött itt.

Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: