Bánya a tájban

Tímár István komlói képei

 

 

Tímár István Mohácson született 1937-ben. Az Iparművészeti Főiskolára járt, majd Komlón telepedett le, ahol általános és középiskolai rajztanárként dolgozott. A képzőművészet sok ágában kipróbálta tehetségét, a festés és a grafika mellett gobelinekkel, üvegfestészettel is foglalkozott. Sok tanítványa volt, akik közül többen a kortárs képzőművészet jegyzett művelőivé váltak. Ők mind nagyon szép szavakkal emlékeznek meg róla.

Műveit ma már igen nehéz fellelni. Az egykor a bányavállalatok irodáinak falán lógó képeinek nyoma veszett, csak egy-két gondosabb gazda őrizte meg vagy helyezte biztonságba alkotásait.

Ismereteim szerint azok a képei, melyek Komló építésének egyes szakaszait örökítik meg, a BDSZ Nyugdíjas Alapszervezeténél kerültek letétbe.

 

Az itt bemutatott, 1970-ben készült képein Komló bányászéletének jellegzetes tereit ismerhetjük meg. „Palahányó” című műve a bánya meddőhányójának egykor oly jellegzetes, a város fölé tornyosuló dombját mutatja be, a munkához tartozó épületek, gépek gyűrűjében.

 

A linótechnika eszközeit ügyesen használva jeleníti meg az egyes tárgyakat, a hátteret.

 

Másik képén a legfontosabb és legnagyobb komlói üzem, a Kossuth-akna külszíni képe tárul elénk. Fő hangsúlyt a csillepálya, a hozzá tartozó magasba nyúló oszlop, és a mögötte emelkedő aknatorony kap – bizonyságul arra, hogy ezek a szerkezetek, építmények kiváltképp alkalmasak a sokszorosító grafikai technikák általi megörökítésre…

 

 

"Palahányó"

"Kossuth"

 

 


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: