Vydai Brenner Nándor bányászati tárgyú

képeslapjai

 

 

 

Viday Brenner Nándor 1918-21 között az Iparművészeti Iskolában Haranghy Jenő, 1923-25 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár növendéke volt. A II. világháború előtt gyakran festett vallási, mitológiai tárgyú képeket, zsánerképeket. Jelenleg ezek közül sok fellelhető. 1945 fordult a bányászat, mint téma felé is, elsősorban az üzemek megrendelésére készített képeket.

A bányászati témájú alkotásain visszatükröződik a tárgy magas színvonalú ismerete, s az, hogy alkotójuk valóban megjárta a föld mélyét, a bányák zugait... 

A bemutatott képeslapok nem a klasszikus értelemben vett grafikai művek: előképük minden esetben egy-egy klasszikus technikával készült alkotás volt, mely a képeslap készítésekor sokszorosító technikával került feldolgozásra. Sajnos az eredeti alkotásoknak nem sikerült nyomára bukkannom.  

A rajtuk megfigyelhető ábrázolások - annak ellenére, hogy tulajdonképpen állóképek - nem nevezhetők statikusnak. Mindegyiken a bányásztevékenység fontos műveleteiből figyelhetünk meg egy-egy kimerevített pillanatot - azt, amelyik egyrészt a legjellemzőbb, másrészt az emberi munkavégzés lendületét mutatja be.  

Ez nem véletlen. Kevesek által ismert tény, hogy Vydai Brenner korának egyik legjobb mestere volt egy különös alkalmazott grafikai műfajban: a diafilmek készítésében. Nagyon sok, még ma is közkézen forgó diafilmhez készített képeket, elsősorban festményeket. Volt közöttük természetesen mozgalmi, propaganda céllal készült is, de az ő képei által ismerhették meg az ötvenes-hatvanas évek gyermekei Arany János "Toldi"-jának, vagy Jókai "Aranyember"-ének történetét.  

Arany János: Toldi
(Vydai Brenner Nándor illusztrációja)

A diafilmekhez készülő képek igen magas szakmai színvonalat képviseltek. Elkészítésük legalább olyan nehéz, mint a rokon alkalmazott grafikai műfaj, a képregény megalkotása. Hosszas meséket, történeteket alig két tucatnyi rajzba kellett belefoglalni úgy, hogy a legfontosabb jelenetek, a regény lényege megjelenjen a néző előtt.  

Vydai Brenner e műfaj mesterévé vált. A bemutatott képeslapokon - akárcsak diaképein - művészi módon, de az élethez, a valósághoz hűen ábrázolja a bányászati tevékenység fontos mozzanatait.  

Ismereteim szerint az alkotó halálának időpontja nem ismert. Sajnos vele együtt alkotásai is eltűntek. Csak remélni lehet, hogy a képeslapok, a diafilmek előképei valahol lappanganak, nem semmisültek meg.  

Hogy az alkotásokat - és a kort - teljes egészében megismerhessük, a képek alatt szerepeltetem a lapok hátoldalának feliratait is. Szerencsére tudjuk, hogy előbb a képek készültek el - és a jelszavakat nem a művész párosította melléjük...  

"FOKOZÓDIK A SZÉNTERMELÉSÜNK"

"FOKOZNI KELL A BÁNYÁSZAT GÉPESÍTÉSÉT"

"BÁNYÁSZAINK MEGÉRTIK A RÁJUK VÁRÓ HATALMAS FELADATOKAT"

"A KOMMUNISTA A TERMELÉSBEN IS MUTASSA MEG, HOGY NÉPÜNK ÉS PÁRTUNK HŰ FIA"

"A LEGDRÁGÁBB ÉRTÉK AZ EMBER!"

"INDUL A KÖVETKEZŐ MŰSZAK"

"A BÉKE ŐRE"

"JÓ SZERENCSÉT!"

"KAPD EL JÓL A CSÁKÁNYNYELET ÉS AZ ÜDVÖZLŐ SZÓRA - JÓ SZERENCSÉT A FELELET!"

"AZ ÖTÉVES TERVBEN A BÁNYÁSZATI BERUHÁZÁSOK 65 SZÁZALÉKA GÉPESÍTÉSI JELLEGŰ"

"KÖSSÜK ÖSSZE AZ ELMÉLETET A GYAKORLATTAL!"

"NEKÜNK SZOCIALISTA BÁNYÁSZATOT KELL LÉTREHOZNUNK"

 


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: