A hazai olajbányászattal összefüggő érmék, plakettek

 

A bányászat legfiatalabb szakága az olajbányászat. Hazánkban csak a harmincas években kezdődött az olaj kutatása, kitermelése - de a magyar szakemberek, cégek azóta is a világelsők közé tartoznak a szakmában.

A kisplasztika, az érem- és plakettművészet nem kerülte el e szakmát se, főként az 1970-es, 80-as években születtek nagyszerű alkotások a témában.

 

A bányászati tárgyú érmekkel foglalkozó szakirodalom korábban nem fordított elég figyelmet e tárgykörre, ám a Magyar Olajipari Múzeum néhány évvel ezelőtt megjelentett egy nagyon részletes és szép kiadványt "Kőolaj- és földgázipari emlékérmek és plakettek" címen. Ebben több mint 300 műalkotás kerül bemutatásra. Nem csak a kőolaj- és földgázbányászathoz, de a társszakmákhoz (pl. vezetékek építése, kutatás stb.)kapcsolódó alkotásokat is részletesen megismerhetjük a leírásokból.

 

Szakszervezeti munkáért 
 . Tovább a plakett bemutatásához... 50 éves a magyar olajbányászat. Tovább a plakett bemutatásához... Zsanai gázkitörés emlékérme. Tovább az érem bemutatásához... 25 éves az algyői kőolaj- és földgáztermelés. Tovább az érem bemutatásához... 60 éves a magyar kőolaj- és földgázbányászat. Tovább az érem bemutatásához... OMBKE 90. évfordulós vándorgyűlés emlékplakettje. Tovább a plakett bemutatásához... OMBKE dr.Papp Simon emlékérem. Tovább az érem bemutatásához... ÁFOR Csillagtúra 1960. Tovább a plakett bemutatásához... 25 éves a mélyfúró szakmunkás képzés. Tovább a plakett bemutatásához... Az Orenburgi Gázvezeték építéséért 
. Tovább a plakett bemutatásához... 50 éves a csepeli csőgyártás 
. Tovább a plakett bemutatásához... Szövetség Gázvezeték építéséért emlékplakett 
. Tovább a plakett bemutatásához... MINERALIMPEX 
. Tovább a plakett bemutatásához... MOL zseton 
. Tovább a plakett bemutatásához... Barátság kőolajvezeték 
. Tovább a plakett bemutatásához... Magyar-jugoszláv olajipari együttműködés
. Tovább a plakett bemutatásához... Nagylengyeli olajmező
. Tovább a plakett bemutatásához... Nagykanizsai Olaj- és Vegyipari Technikum
. Tovább a plakett bemutatásához... 50 éves a magyar kőolaj és földgáztermelés 
. Tovább az érem bemutatásához... 75 éves a csepeli acélcsőgyártás
. Tovább az érem bemutatásához... Olajipari ifjúmunkás találkozó
. Tovább az érem bemutatásához... 50 éves a magyar kőolaj- és földgáztermelés 2. Tovább az érme bemutatásához... Molnár József. Tovább az érme bemutatásához... Testvériség Gázvezeték építéséért emlékplakett 
. Tovább a plakett bemutatásához...

 

 

Magyar Olajipari Múzeum

 

Magyar Olajipari Múzeum. Tovább az érem bemutatásához... Magyar Olajipari Múzeum II.
. Tovább az érem bemutatásához... Magyar Olajipari Múzeum III
. Tovább az érem bemutatásához... 40 éves a magyar Olajipari Múzeum 
 . Tovább az érem bemutatásához... 50 éves a magyar kőolaj- és földgáztermelés 2. Tovább az érme bemutatásához... Magyar Olajipari Múzeum IV.
. Tovább az érem bemutatásához...

OLAJIPARI VÁLLALATOK ÉRMEI, PLAKETTJEI

 

Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság (MAORT)

 

A részvénytársaságot, melyet a hazai - elsősorban zalai - kőolaj kitermelésére alapítottak, 1938 júliusában jegyezték be. A cég az amerikai Standard Oil Company érdekeltsége volt.

A háborút követő időszakban a kőolajtermelést a cég jól meggondolt műszaki, racionalitási okok miatt csökkentette. Az akkori párt- és állami vezetés részben emiatt, részben azért, hogy az amerikai tulajdonú céget megszerezhesse, 1948-ban szabotázs vádjával az RT világhírű szakemberként számon tartott vezetőit letartóztatta és koncepciós perben elítélte. Az ügy évekre visszavetette a hazai kőolaj és földgázkitermelést. A perben igazságtételre és az elítéltek rehabilitására csak az ötvenes évek végén került sor.

 

A vállalatról és a MAORT perről számos cikk, könyv jelent meg, akit érdekel, itt talál információt ezekről.

A MAORT, és vezetőjének Papp Simonnak a sorsáról legérdekfeszítőbben és leghitelesebben Galgóczy Erzsébet "Vidravas" című könyve mesél. Az írónő egy parasztlány sorsán keresztül mutatja be a világhírű szakember meghurcoltatásának történetét, a kor rémisztő légkörét.

 

 

tovább az érme bemutatásához...

 

Nagyalföldi Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat (NKFV)

 

tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább a plakett bemutatásához... Tovább az érme bemutatásához... tovább a plakett bemutatásához... tovább a plakett bemutatásához... tovább a plakett bemutatásához... tovább a plakett bemutatásához...

 

Dunántúli Kőolaj- és Földgáztermelő Vállalat (DKFV)

 

tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához...

 

Dunai Kőolajipari Vállalat (DKV)

 

tovább a plakett bemutatásához...

 

Zalai Kőolajipari Vállalat

 

tovább a plakett bemutatásához...

 

Kőolaj- és Földgázbányászati Vállalat

 

tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához...

 

Dunántúli Kőolajipari Gépgyár

 

tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához...

 

Kőolajvezeték Építő Vállalat

 

tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához...

 

Kőolaj Kutató Vállalat

tovább az érme bemutatásához... tovább az érme bemutatásához...


Ha valami részletesebben érdekel, esetleg segítségre van szükséged: